Endüstriyel alanlar başta olmak üzere geniş bir kullanım alanı bulunan buhar kazanları, kazan içerisinde bulunan yakıtın yanması ve su haznesindeki suyu ısıtarak buhar haline getirdikten sonra sisteme dağıtması mantığıyla çalışır. Bu işlem esnasında tüketilen yakıt miktarı, buhar üretim maliyetinin en önemli kalemini oluşturur. Buhar kazanlarında kazan verimliliği sağlanarak, daha düşük maliyetli buhar üretimi yapılabilir. Kullandığınız buhar kazanlarını daha verimli hale getirebilmenin pek çok yolu mevcut.
Sert Su Sorununu Çözmek
İçerisinde normalden daha fazla kalsiyum ve magnezyum bulunan sular sert su olarak tanımlanır. Bu sular, zamanla buhar kazanlarının iç yüzeyinde kireç tabakası oluşumuna neden olur. Kireç tabakası ise su haznesindeki suyun ısınmasını engeller ve buhar üretimi için daha fazla yakıt tüketimi gerektirir. Kazan verimliliği sağlayabilmek için, sert su yumuşatma sistemi ya da su şartlandırma kimyasalları kullanılabilir. Kazan besleme suyunu yumuşatan ve zararlı etkilerini ortadan kaldıran bu uygulamalarla, verimlilik büyük oranda artar.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Ticari Buhar Kazanı Verimliliği İpuçları
Düzenli Önleyici Bakım Yapmak
Buhar kazanlarının bakımlarının düzenli olarak yapılması da kazan verimliliği açısından büyük önem taşır. Önleyici bakım olarak da adlandırılan bu uygulama, kazanda arıza meydana gelmesini ve verim kaybına yol açan unsurların tespit edilerek ortadan kaldırılmasını mümkün kılar. Önleyici bakımların düzenli yapılması, arızalanmaya bağlı olarak yaşanabilecek üretim kesintilerini de engeller.
Doğru Yakıt Türünü Seçmek
Buhar kazanlarında kullanılan yakıt türü de verimliliği doğrudan etkiler. Karbon ve oksijen miktarı fazla olan yakıtlar, yanma sonucunda ortaya çıkan ısıl değerin artmasına neden olur. Ayrıca yakıt türlerinin maliyeti de belirleyici bir etken olarak kabul edilir. Doğru yakıt seçimi yaparak kazan verimliliği iyi derecede sağlanabilir.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Kullandıkları Yakıt Türüne Göre Kazan Çeşitleri
Tam Yanma Sağlandığından Emin Olmak
Buhar kazanlarında verimliliğin düşme nedenlerinden biri de kazandaki yakıtın tam yanmamasıdır. Eksik yanma ya da yarım yanma olarak tanımlanan bu durum, yakıtın önemli bir kısmının yakılmadan bacadan atılması anlamına gelir. Tam yanmanın gerçekleşebilmesi için, yanma haznesindeki oksijen ile yakıt miktarının dengeli olması gerekir. Aksi halde yüzde 70’e varan oranlarda yakıt kaybı yaşanabilir. Bunu anlayabilmek için düzenli olarak baca gazı ısısı ölçülmelidir. Bu ısı değerinin yüksek olması, eksik yanmaya işaret eder. Gerekli temizlik ve bakım işlemleri ile tam yanma sağlandığı zaman, kazan verimliliği de halledilmiş olur.
Kazanı Tam Kapasite ile Kullanmamak
Buhar kazanının tam kapasite ile kullanılması da kazan verimliliğinin düşüşüne yol açan nedenlerden biridir. Tam kapasite ile çalıştırılan kazanlarda, suyun ısıtılabilmesi için kazan daha fazla güç harcar ve bunun için de daha fazla yakıt tüketir. Bu yüzden de buhar kazanlarının tam kapasite ile çalıştırılmaması tavsiye edilir. Yapılacak basit ölçümler ve takiplerle, kazanınız için en ideal kullanım kapasitesini tespit edebilirsiniz.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Doğru Kapasitede Buhar Kazanı Seçimi