Sanayi Devrimi ile birlikte başlayan endüstriyel buhar kullanımı, bu yöntemin sahip olduğu özellikler ve sağladığı avantajlar nedeniyle günümüze kadar ulaşmayı başardı. Zaman içerisinde kazan teknolojilerinde meydana gelen gelişmelerle birlikte, buhar üretiminde kullanılan kazanlar da büyük değişiklik gösterdi. Günümüzde son teknoloji kullanılarak imal edilen ve geleneksel buhar kazanlarının neredeyse tüm dezavantajlarını ortadan kaldıran modüler buhar kazanları ile birlikte, buhar kullanımında farklı bir boyuta geçildi.
Endüstriyel buhar kazanı sistemleri, büyük endüstriyel tesislerde çeşitli amaçlarla kullanılır. Tesislerde ihtiyaç duyulan basınç kuvvetinin üretilebilmesi, tesislerin ısıtılması, sterilizasyon işlemlerinin yapılması ve sıcak su elde edilmesi bu kullanım amaçlarının başında gelir. Endüstriyel alanlarda kullanılan buhar kazanları, işletmeler için büyük kazançlar sağlar. Buhar kazanları oldukça basit bir çalışma prensibine sahiptir. Su haznesinin içerisinde bulunan borular, yanma haznesinde yer alan yakıtın yanmasıyla birlikte ısınmaya başlar ve su giderek ısınır. Yakıtın verimli bir şekilde yanabilmesi için, yanma haznesine oksijen ile yakıtın dengeli bir şekilde bulunması gerekir. Isının artmaya başlamasıyla birlikte, buharlaşma gerçekleşir. Meydana gelen buhar tesisata aktarılır ve borular sayesinde tesisin istenilen kısmına taşınarak kullanılır. Endüstriyel alanlarda kullanılacak buhar kazanları, genellikle kapalı sistemlerdir.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Ticari Buhar Kazanı Verimliliği İpuçları
Buhar Kazanının Endüstriyel Kullanımı
Buhar kazanları endüstriyel alanlar için çeşitli yararlar sağlar. Bu yüzden de yüzyıllardır endüstriyel alanlarda vazgeçilmez bir şekilde kullanılır. Buhar kazanlarını endüstriyel alanlar için ideal kılan nedenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Buhar kazanları sayesinde, küçük çaplı borularla yüksek miktarda ısı taşınabilir. Sulu sistemlerde, daha yüksek ısının taşınabilmesi için daha büyük borular gerekir. Bu da hem maliyet artışı hem de daha fazla alanın borularla kaplanması anlamına gelir.
- Buhar kazanları sürdürülebilir endüstriyel üretimi destekler. Son yıllarda endüstri işletmeleri arasında yaygınlaşan sürdürülebilirlik politikaları, doğayı koruyabilmek ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir doğa bırakabilmek için önem arz eder. Buhar kazanları düşük karbon salınımları nedeniyle doğaya zarar vermez. Üstelik yanma sonrasında herhangi bir atık da ortaya çıkmaz.
- Buhar kazanlarında sıcaklık ayarı çok hassas bir şekilde yapılabilir. Bu yüzden de ince ısı ayarlarının yapılması gereken alanlarda, buhar kazanlarıyla en iyi sonuç alınır.
- Buhar kazanları güvenlidir. Yanma ve patlama gibi riskler barındırmaz. Endüstriyel tesisler için büyük önem arz eden tesis güvenliği için herhangi bir tehlike oluşturmaz.
- Buhar kazanlarının ilk kurulum maliyetleri ve işletme maliyetleri, diğer ısı ve güç elde etme yöntemlerine göre daha düşüktür. Ayrıca sistemin düzenli bakımları da işletme için büyük külfetler yaratmaz.
- Buhar kazanlarının su haznesinde yer alan su, buharlaştıktan sonra yeniden geri dönüştürülebilir. Suyun büyük bir kısmının yeniden kullanılabilmesi hem su israfının önüne geçer hem de enerji verimliliği yaratarak maliyetleri düşürür.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Sanayi Endüstrileri Neden Miura Kazanları Seçiyor