Miura

Kazan Besleme Suyu Özellikleri Nelerdir?

premix-kazan

Buhar kazanları endüstriyel alanlarda, konutlarda ve işyerlerinde ısıtma, sterilizasyon, sıcak su ve basınç elde etme gibi nedenlerden dolayı kullanılır. Kurulum ve kullanım maliyetlerinin düşük olması, daha çevreci bir teknolojiyle çalışması, sürekli kontrol gerektirmemesi ve benzeri avantajları nedeniyle günümüzde sıklıkla tercih edilen buhar kazanları basit bir çalışma mantığına sahiptir. İçerisinde bulunan yakıtın yanması ile su haznesindeki suyu ısıtan ve ortaya çıkan buharı da tesisata ileten buhar kazanları için kazan besleme suyu büyük önem taşır. Şebekeden elde edilen suyun, doğrudan buhar kazanına bağlanması çeşitli problemlere yol açabilir. Korozyon ve taşlaşma bu problemlerin başında gelir. 

Kazan besleme suyu içerisindeki kalsiyum ile magnezyumun fazla olması, zamanla kazan iç yüzeyinde ve borularda taşlanmaya neden olur. Giderek kalınlaşan taş tabakası, kazanın verimliliğini azalttığı gibi; yakıt tüketimi artırır. Korozyon ise su içerisindeki oksijen ve karbondioksitten kaynaklanır. Özellikle oksijen hem kazanda hem de tesisatta korozyon etkisi yaratır. Korozyon sonucunda da taşlaşmaya benzer etkiler görünür. Bu durumlardan korunabilmek ve kazan verimliliğini üst düzeyde stabil tutabilmek için çeşitli yöntemlere başvurulur. 

Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazan Temizleme Kimyasalları Neden Önemli

Su Yumuşatma

Magnezyum ve kalsiyum yönünden zengin olan sular, sert su olarak tanımlanır. Bu tür sular, taşlaşmanın en belirgin nedeni olarak görülür. Kazan besleme suyu olarak sert su kullanmamak için, bu suların yumuşatılması gerekir. Su yumuşatma işlemi, su sertliğinin 35 FR ve üzerine çıkması durumunda gerçekleştirilir. Sert suların yumuşatılması için başvurulan çeşitli yöntemler bulunur. Su şartlandırma kimyasalları bu yöntemlerin başında gelir. Belirli oranda kazan suyuna eklenen bu kimyasallar, bir yandan suyun normal değerlere ulaşmasını sağlarken; öte yandan da önceden oluşmuş taşlaşmaları çözer. Su yumuşatma cihazları da besleme sularının yumuşatılması için kullanılan yöntemlerin bir diğeridir. 

kazan-besleme-suyu

Oksijen Alma

Buhar kazanlarında ve tesisatlarında korozyonun başlıca nedeni olarak kabul edilen oksijenin sudan alınması için oksijen alma yöntemine başvurulur. Termik degazör cihazları kullanılan bu yöntem sayesinde korozyon engellenir. Özellikle su şartlandırma kimyasalları ile birlikte bu yönteme başvurulduğu zaman, maksimum etki sağlanır. 

Demineralize

Kazan besleme suyu içerisinde bulunan tüm iyonların devre dışı bırakılması ve su iletkenliğinin azaltılması için demineralize işlemi uygulanır. Katyonik ve anyonik reçineden oluşan bu sistem sayesinde besleme suları tamamen zararsız hale getirilir. 

Kazan Besi Suyu Sıcaklığı Kaç Olmalı

Buhar kazanlarından istenen verimin sağlanabilmesi ve kazan sağlığının korunabilmesi için, kazan besleme suyu sıcaklığı da önem arz eder. Aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlayabilmek ve işletme maliyetlerini azaltabilmek için de kazan besi suyunun sıcaklığının doğru ayarlanması gerekir. Bu faydaların sağlanabilmesi için kazan besleme suyunun 70 ila 80 derece arasında olması ideal olarak kabul edilir. İhtiyaca göre besi suyu ısıcıtı serpantin kullanılarak bu sıcaklık artırılabilir. 

Miura buhar kazanları, yüksek kaliteli besleme suyu ile daha verimli çalışır. Yazımızda belirttiğimiz buhar kazanı besleme suyu özelliklerini öğrenmek isteyenler için Miura ürünlerinin özelliklerine göz atabilirsiniz. Hemen Miura buhar kazanları sayfamızı ziyaret ederek, ihtiyacınıza uygun kazanı keşfedebilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazan Besleme Suyu Nedir ve Neden Önemlidir?