Sıcak su, basınç, sterilizasyon ve ısıtma gibi farklı amaçlarla kullanılan buhar kazanları, sahip olduğu özellikler nedeniyle yüzyıllardan beri kullanılıyor. Teknik alanda yaşanan gelişmelere kısa sürede entegre olan ve daha verimli hale gelen bu kazanları, özellikle endüstriyel alanlarda sıklıkla görebilmek mümkün. İçerisindeki yakıtın yanması ile haznedeki suyu kaynatan ve daha sonra buhar olarak tesisata aktaran kazan, bu sistemin en önemli bileşenidir. Ancak buhar kazanlarının daha verimli çalışabilmesi için kullanılan farklı buhar kazanı ekipmanları da bulunur. Her biri farklı bir işlev üstlenen bu ekipmanlar, büyük yararlar sağlar.
Ekonomizer
Buhar kazanı ekipmanları arasında ilk olarak ekonomizerden bahsedilmesi doğru olur. Kazandan atılacak olan duman gazının sıcaklığının düşürülmesini sağlayan ekonomizer, elde edilen ısıyı yeniden kazana kazandırır. Bu da buhar kazanı sistemlerinde ısı kayıplarını engeller. Isı kayıpları, özellikle geleneksel buhar kazanı sistemlerinde büyük maliyetler yaratır.
Ekonomizer kullanımı ile bu problem ortadan kaldırılır. Endüstriyel alanlarda yer alan büyük buhar kazanı sistemleri için bu ekipman vazgeçilmez olarak kabul edilir. Ayrıca salınacak duman gazının ısısını azaltmasıyla, çevre üzerinde de olumlu bir etki yapar. Salınan gazların sıcak olması, atmosferde sera etkisine neden olur. Ekonomizer sayesinde sıcaklığı minimuma indirilen bu gazlar, doğa için çok daha az zararlıdır.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Ticari Buhar Kazanı Verimliliği İpuçları
Su Yumuşatma Sistemi
Sert sular, buhar kazanlarının en sık karşılaştığı problemlerden biridir. Su içerisindeki kalsiyum ve magnezyum miktarının normalden fazla olması durumu olan su sertliği hem kazanın iç yüzeyinde hem de tesisatın tamamında kireçlenmeye neden olur. Kireçlenme ise zamanla kazan verimliliğini azaltır ve yakıt tüketiminin artmasına yol açar. Bu durumun engellenebilmesi için buhar kazanı ekipmanları arasında yer alan su yumuşatma sistemlerine başvurulur.
Şebekeden gelen suyu, kazana geçmeden önce arıtan ve yumuşak su haline getiren bu sistemler, kazanları sert suyun zararlarından korur. Bu sayede kazanların kullanım ömrü uzar ve işletme için maksimum verimlilik sağlanır. Sert su şartlandırma kimyasalları da günümüzde bu amaçla yaygın bir şekilde kullanılır. Kazan suyuna belirli oranda eklenen bu kimyasallar da kazan içerisindeki suyu sürekli olarak yumuşak tutar.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazan Kimyasalları Kullanmak Neden Önemli?
Degazör Sistemi
Buhar kazanları içerisinde bulunan O2 ve CO2 gazları da kazanların sağlıklı çalışmalarını engeller ve verimliliği azaltır. Ayrıca kazanın iç yüzeyinde ve tesisatta korozyon oluşumuna neden olur. Kazan suyunun bu gazlardan arındırılması için de degazör kullanılır. Buhar kazanı ekipmanları içerisinde önemli bir yeri olan degazörler, besleme sularının kazana geçişinden önce suyu bu gazlardan arındırır. Böylelikle kazanın içine saf su gitmiş olur. Degazör de tıpkı su yumuşatma sistemleri gibi kazanların ömürlerini uzatır ve verimliliği artırarak işletme maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olur. Degazörlerin; basınçlı tip ve atmosferik tip olmak üzere iki farklı türü bulunur.
Ayrıca ilginizi çekebilir: İşletmeniz İçin Modüler Buhar Kazanı Kullanmanızın 4 Faydası