Miura

Kolorimetrik Cihaz Nedir? Nasıl Kullanılır?

kalorimetrik-cihaz

Günümüz dünyasında kazanlar, endüstriyel alanın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Başta buhar kazanları olmak üzere pek çok kazan türü bulunmaktadır ve sağlamış oldukları avantajlar nedeniyle bu kazanların kullanım alanları her geçen gün artmaktadır. Su ile beslenen kazanların, çalışma süreleri boyunca karşı karşıya kalmış oldukları bazı problemler bulunmaktadır. Bunların başında sert sular gelmektedir. Besleme sularının içerisinde bulunan magnezyum ve kalsiyumun fazla olması, kazan iç yüzeyinde tabaka oluşmasına yol açmakta ve bu da kazan ömrü ile verimliliğini azaltmaktadır.

Kazanlarda bahsedilen sorunun üstesinden gelebilmek için başvurulan çeşitli yöntemler de bulunmaktadır. Ancak bunun için öncelikle kazanların besleme sularının analiz edilmesi gerekmektedir. Bu noktada da kolorimetrik cihaz devreye girmektedir. Kazanların besleme su tesisatları üzerine yerleştirilen bu cihazın farklı türleri bulunmaktadır. Kolorimetri türüne göre, kullanım biçimi de değişiklik göstermektedir. Doğru kolorimetrik cihaz seçimi ile kazan sistemlerinde yaşanabilecek korozyon sorunlarının ortadan kaldırılması mümkündür.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Kolorimetrik Cihaz Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kolorimetrik Cihaz

Kolorimetrik cihazdan söz ederken ilk akla gelen soru kolorimetrik cihaz nedir sorusudur. Kolorimetrik cihazlar, kazanlarda kullanılan besleme sularının sertliğini tespit etmeye yarayan cihazlardır. Su sertliği ölçüm cihazı olarak da adlandırıla bu cihazlar, kazan sularını yumuşatmak için kullanılacak kimyasalların miktarını belirlemek için belirli aralıklarla ölçümler yapmaktadır. Bünyelerinde bulunan kartuşlar üzerine sertlik düzeylerini kayıt altına alan kolorimetrik cihazlar, bir kartuş ile yaklaşık 4 ay boyunca ölçüm yapabilmektedir. Ancak bu süre ölçüm aralıklarına göre değişiklik de gösterebilmektedir. Bu cihazları avantajlı kılan yönlerden biri de insan eliyle yapılacak ölçümlerden çok daha hassas sonuçlar verebilmeleridir. Geçmiş dönemlerde su sertliğini ölçmek için kullanılan cihazlara kıyasla, kolorimetrik cihazlar daha hassas ve doğruluk payı yüksek ölçümler yapmaktadır.

kolorimetrik-cihaz

Kolorimetrik Cihaz Kullanımı

Kolorimetrik cihaz ne işe yarar sorusundan sonra bu cihazların nasıl kullanılacağı da çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, bu cihazların da giderek daha kullanışlı ve işlevsel hale gelmesine neden olmaktadır. Bu yüzden de günümüzde kolorimetrik cihazların kullanımı büyük oranda kolaylaşmıştır. Bu noktada iki kullanım türünden söz edebilmek mümkündür. İlki, ölçüm yapmak için bir insana gereksinim duyan ve manuel olarak komut verildikten sonra ölçüm yapan cihazlardır. Kullanımı zor olmamasına rağmen bu tür cihazlar işlevsel değildir. Zira her zaman bir insanın beklemesine gereksinim duyulmaktadır. Kullanımının daha kolay olması bakımından tercih edilen kolorimetrik cihaz türlerinden bir diğeri de tamamen otomatik olan cihazlardır. Son yıllarda hem eski hem de yeni tip kazanlarda tercih edilen bu cihazlar, herhangi bir insana gereksinim olmadan ölçüm yapabilmekte ve ölçüm sonuçlarını kaydetmektedir. Suyun gerekli olan ölçüde yumuşatılması için gerekli olan komutlar da bu cihaz tarafından verilmektedir. Tam otomatik kolorimetrik cihazların ölçüm yapabilmesi için zaman aralığının belirlenmesi gerekmektedir.

Üstelik yeni nesil kolorimetrik cihaz modellerini daha işlevsel hale getiren farklı özellikler de söz konusudur. Bu özellikler hem cihazın daha rahat kullanılabilmesini sağlamakta hem de insana duyulan gereksinimi büyük oranda ortadan kaldırmaktadır. Sahip oldukları dijital göstergeler sayesinde hangi zaman diliminde, su sertliğinin ne düzeyde olduğu kolayca görülebilmektedir. Bu sayede cihaz başında insan olmadığı zamanlarda da sertlik düzeyinin hangi ölçülere çıktığı takip edilebilmektedir. Üstelik yeni nesil cihazlarda sert su alarmı da yer almaktadır. Bu alarm, belirlenmiş olan bir ölçünün üzerine çıkılması durumunda çalmakta ve ilgili personelleri su sertliğine karşı uyarmaktadır. Aynı zamanda cihazda meydana gelmesi muhtemel arızalara karşı da cihazlar çeşitli ikaz sistemlerine sahiptir.

Ayrıca ilginizi çekebilir: Suyun Sertlik Derecesi Nasıl Tespit Edilir?