Sanayi Devrimi’nden beri endüstriyel alanlarda basınç ve ısı üretmek için yaygın olarak kullanılan buhar kazanları, günümüzde daha modern hale gelmiş ve endüstriyel alanların yanı sıra binalarda da kullanılmaya başlanmıştır. Düşük maliyetle ısınma ihtiyacının karşılanmasına olanak tanıyan bu kazanların işlevlerini yerine getirebilmeleri için sürekli olarak su takviyesi yapılması gerekir. Besleme suyu olarak da adlandırılan hat üzerinden kazan kendi suyunu sürekli olarak takviye eder. Ancak kazanlarda kullanılan besleme suları, bu cihazların zarar görmesine yol açabilir. Özellikle sert su olarak adlandırılan ve korozyon riskini arttıran sular, kazanların çeşitli olumsuzluklar ile karşı karşıya kalmasına neden olur. Kazanların besleme sularının sert su niteliğinde olduğu durumlarda, suyun yumuşatılması ve kullanıma uygun hale getirilmesi için farklı yöntemlere başvurulur. Kimyasal şartlandırma da bu yöntemler arasında yer alır.
Şartlandırma kimyasalları olarak adlandırılan ürünlerin kullanımı ile su içerisinde bulunan kireç çözünür ve suyun kazana zarar vermeyecek hale gelmesi sağlanır. Kazanların sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için hayati öneme sahip olan bu kimyasalların sağladığı pek çok avantaj bulunur.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazan Kimyasalları Kullanmak Neden Önemli
Kirece ve Korozyona Karşı Korur
Kireç ile korozyon buhar kazanlarının korkulu rüyası olarak kabul edilir. Su içerisinde bulunan magnezyum ve kalsiyum miktarının normalden fazla olması bu durumlara yol açar. Korozyona zamanında müdahale edilmemesi halinde kazanın ömrü kısalır ve kullanıldığı süre boyunca da verimliliği sürekli olarak düşer. Suya bakıldığı zaman direkt olarak görülemeyen bu etki, zaman içerisinde kazanın iç yüzeyinde bir kireç tabakası oluşmasına yol açar. Bu tabaka, kazanı pek çok yönden olumsuz şekilde etkiler.
Kimyasal şartlandırma kimyasalları ise besleme suyunun kazana girmeden önce inceltilmesini ve içerisinde bulunan kirecin çözünmesini sağlar. Bu sayede kazanların kullanım ömrü de uzamış olur. Ayrıca içerisi kireç tutmuş kazanlarda da bu kimyasalların kullanılabilmesi mümkün. Uzun süreli olarak kullanılan şartlandırma kimyasalları, kazan içerisinde oluşan tabakanın zaman içerisinde çözünerek dışarı atılmasına olanak tanır.
Su ve Enerji Tasarrufu
Kazan şartlandırma kimyasallarının kullanılmaması durumunda kazanların iç yüzeyinde kireç tabakası oluşur. Bu tabaka hem daha fazla su hem de daha fazla enerji tüketilmesine neden olur. İç yüzeyi tabaka tutan kazanlarda su daha geç ısınır. Suyun ısınması için daha çok yakıt tüketilmesi gerekir. Ayrıca suyun korozyon oranının yüksek olması durumunda suyun geri dönüş oranı da azalır. Bu da kazanın çalışmaya devam edebilmesi için daha fazla suya gereksinim duyulması anlamına gelir. Kimyasal şartlandırma ürünleri ile kazanlarda su ve enerji tasarrufu sağlanır. Daha düşük maliyet ile basınç ve ısı üretimi sağlanmış olur.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazan Seçimi ile Bütçe ve Enerji Tasarrufu
Bakım Maliyetini Düşürür
Buhar kazanlarının sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir. Kazanlarda yapılacak bakımını niteliği, bakım maliyetinin de doğrudan belirlenmesini sağlar. İç kısmında kireç tabakası bulunan kazanların bakımları daha zor olur. Kazanla birlikte tüm kazan tesisatının da temizlenmesi gerekir. Ayrıca kireç kazanın pek çok parçasının zarar görmesine ve değişim ihtiyacının ortaya çıkmasına da neden olabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı bakım maliyetleri yükselir.
Buhar kazanlarında bakım için harcanan maliyetin artması, aynı zamanda işletme maliyetinin de artması anlamına gelir. Özellikle büyük endüstriyel kuruluşlar ile büyük binalar ve siteler göz önünde bulundurulduğunda, küçük bir maliyet artışı bile büyük rakamların ortaya çıkmasına yol açar. Kimyasal şartlandırma ise kazanların iç kısımlarının ve diğer parçalarının temiz kalmasını sağlar. Bu da bakım maliyetlerinin ve buna bağlı olarak işletme maliyetlerinin minimum düzeyde kalmasına yardımcı olur.