Miura

Buhar Kazanlarında Birikinti Çeşitleri

sert-su

Çeşitli yakıtların yanması ile içerisinde bulunan suyun kaynamasına ve buhar haline dönüşerek basınç ya da ısı olarak tesisata aktarılmasını sağlayan buhar kazanları hem binalarda hem de endüstriyel alanlarda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Diğer güç ve ısı elde etme yöntemlerine göre daha düşük maliyetli ve daha çevre dostu olduğu için tercih edilen buhar kazanları, çalışmaya devam edebilmek için besleme suyuna gereksinim duyar. Bir su tesisatı üzerinden sürekli olarak kazana aktarılan besleme suyunun içerisinde yer alan bileşenler, kazan üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Buhar kazanlarında birikinti olarak adlandırılan bu durum, kazanların verimliliklerinin azalmasına ve kullanım ömürlerinin kısalmasına yol açar. Ancak sulardan kaynaklanan bu birikinti ile mücadele etmenin de çeşitli yolları bulunur. 

Ayrıca ilginizi çekebilir: Miura Buhar Kazanları İşinizi Nasıl Daha Verimli Hale Getirir

Buhar kazanlarında birikinti çeşitleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Kalsiyum Karbonat: Buhar kazanlarında besleme suyuna bağlı olarak ortaya çıkan birikinti türleri arasında kalsiyum karbonat en sık rastlanan bileşendir. Kazan içerisindeki ısının varlığı ile birlikte bikarbonatlar karbonata dönüşür. Bu da kazanın iç yüzeyinde tabaka oluşmasına yol açar. 
  • Kalsiyum Sülfat: Kalsiyum sülfat ısı arttıkça çözünürlüğünü kaybeder. Isı ne kadar önemliyse, çökme de o kadar çabuk başlar. Bu yüzden de kalsiyum sülfata bağlı olarak ortaya çıkan birikintiler, genellikle kazanın en sıcak bölgelerinde ve çıplak alev yüzeylerinde görülür. 
  • Magnezyum ya da Magnezyum Taşları: Magnezyum tek başına birikime neden olmaz. Suyun içerisindeki magnezyum miktarı tek başına ancak yüzde 20 olabilir. Birikim daha çok magnezyumun silisyum ile bileşke haline gelmesi sonucu ortaya çıkar. 
  • Demir Oksit: Derin kuyulardan gelen ve iyi havalandırılmamış sular demir içerebilir. Bu da kazan içerisinde demir oksit oluşumuna yol açar. Demir oksit, kazan iç yüzeylerinde görülen korozyonun nedenleri arasında yer alır. 
Buhar-kazanlarında-birikinti

Buhar Kazanlarında Birikintilerin Etkileri

Buhar kazanlarında birikinti meydana gelmesi, kazanın pek çok yönden olumsuz olarak etkilenmesine neden olur. Her şeyden önce kazanın ısı iletkenliği azalır. Kazanın iç yüzünde bir tabaka oluşumuna yol açan bu birikintiler, yakılan yakıtın suyu ısıtma gücünü azaltır. Isı kazanın içine daha az geçtiği için su da daha yavaş ısınır. Bu durum buhar üretmek için gereksinim duyulan sürenin uzamasına ve daha fazla yakıt tüketerek yakıtta verimsizliğe sebep olur. Ayrıca birikim oluşması durumunda kazanlarda kullanılan suyun geri dönüşüm oranı da azalır. Kullanılan suyun yeniden sisteme kazandırılması daha az olanaklı hale gelir. Bu durum da su verimsizliği anlamına gelir. Meydana gelen birikintilere bağlı olarak ısı akışının engellenmesi, kazanın ateş ile temas eden iç çeperinde yüksek ısı birikiminin yaşanmasına yol açabilir. Bu durum metalde bozulmalara ya da daha ileri durumlarda patlamalara yol açabilir. 

Ayrıca ilginizi çekebilir: Miura Buhar Kazanları İşinizi Nasıl Daha Verimli Hale Getirir

Buhar Kazanlarında Birikinti Oluşumunun Önlenmesi

Buhar kazanlarında görülen birikintilerin temel nedeni, bu kazanlarda kullanılan besleme suları. Besleme sularının bir dizi yumuşatma işleminden geçirilmesi ile bu problemler ortadan kaldırılabilir. Buhar kazanlarında birikinti oluşumunu engellemek adına degazörler kullanılabilir. Ancak maliyetlerinin yüksek olması ve sürekli bakım gerektirmesi nedeniyle bu pek tercih edilen bir yöntem olarak görülmez. Su şartlandırma kimyasalları bu noktada daha ön plana çıkar. Besleme suyuna belirli oranlarda eklenen bu kimyasallar, suyun birikintiye yol açabilecek etkenlerden arınmasına ve kullanılabilir niteliğe kavuşmasına olanak tanır. Ayrıca buhar kazanlarında birikinti oluşması halinde de bu kimyasallar kullanılabilir. Şartlandırma kimyasallarının kazanda sürekli bir şekilde kullanılması, var olan birikintilerin de yavaş yavaş çözünmesine yardımcı olur.