Miura

Kazan Kimyasalları Ne İşe Yarar?

kimyasal-şartlandırma

Buhar kazanları, sahip oldukları teknik özelliklerin üstünlüğü nedeniyle her geçen gün daha fazla alanda kullanılmaktadır. Üstelik teknik dünyadaki gelişime paralel olarak daha başarılı buhar kazanlarının geliştirilmesi de bu durumu desteklemektedir. Ancak buhar kazanlarının istenilen verimliliği sunabilmesi adına doğru kullanılmaları gereklidir. Su yumuşatma ya da su şartlandırma bu noktada üzerinde durulması gereken hususlardandır. Suyun doğal yapısında bulunan bir dizi kimyasallar zaman içerisinde kazan yüzeyinde ve tesisatta kireçlenme ya da kurum gibi sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Hem kireçlenme hem de korozyon kazan verimliliğinin düşmesine yol açmaktadır. Aynı zamanda kazanların kullanım ömürlerini kısaltan bu durumlar, buhar üretim maliyetlerini de önemli ölçüde arttırmaktadır. Kazan kimyasalları tüm bu sorunlar ile baş edebilmek adına imal edilmiş ürünlerdir.

Buhar kazanında kullanılacak su kazana girmeden önce bu kimyasallar ile arındırılmakta ve böylelikle suyun kazana zarar vermesi engellenmektedir. Her ne kadar bu ürünlerin isimleri kimyasal olarak adlandırılsa da ne insan sağlığına ne de kazana zarar verecek herhangi bir içerik barındırmamaktadır. Kazanların uzun ömürlü olmasını sağlamak ve kullanım ömrü boyunca da verimlilik kaybına uğramamak adına düzenli olarak kazan kimyasalları kullanılmalıdır. 

Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazan Temizleme Kimyasalları Neden Önemli

kazan-kimyasalları

Kazan Suyu Şartlandırma Kimyasalları Nelerdir?

Kazan suyu şartlandırma için kullanılan kimyasallar oldukça çeşitlidir. Özellikle bu kimyasallara duyulan gereksinimin giderek daha fazla idrak edilmeye başlamasıyla birlikte imal edilen çeşitli kazan kimyasalları bulunmaktadır. Bu ürünler genellikle fosfatlı, aminli ve sülfitli olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadır. Fosfat barındıran kazan kimyasalları korozyon riskinin engellenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle sert nitelikli suların kazan yüzeyinde ya da sistemde yol açacağı korozyonları engellemek amacıyla bu ürünlere başvurulmaktadır. Bu kimyasalı kullanmadan önce su tahlili yapılması ve gerçekten fosfatlı şartlandırma kimyasalına gerek olup olmadığı tavsiye edilmektedir. Sülfit içeren kimyasallar, suyun yapısındaki oksijenin tutulmasına yaramaktadır. Buhar kazanlarında ve diğer yüzeylerde oksijen de önemli bir korozyon nedenidir. Bu yüzden de kazan suyunun oksijenden de arındırılması gereklidir. Aminli kazan kimyasalları ise kazanın yüzeyinde bir tabaka oluşturulmasını sağlamaktadır. Bu tabaka metal ile su temasını keserek sudaki çeşitli kimyasalların verebileceği zararı ortadan kaldırmaktadır. Bu kimyasallar arasından hangisinin kullanılacağı, yapılacak analiz sonrasında belirlenmelidir. 

kazan-kimyasalları

Kazan Kimyasalları Kullanmanın Önemi

Buhar kazanlarında kazan kimyasalları kullanmanın sağladığı pek çok yarar bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Kazan Ömrünü Uzatır: Kazan şartlandırma kimyasallarının en belirgin özellikleri, korozyon başta olmak üzere çeşitli risklere karşı kazanın korunması ve bu sayede kullanım ömrünün arttırılmasıdır. 
  • Maliyetleri Azaltır: Kazan kimyasallarının kullanılmadığı kazanlarda zaman içerisinde kazanın iç yüzeyinde kireç, korozyon ve kurum gibi zararlı maddeler oluşabilmektedir. Bu durum kazanın ısınabilmek için daha fazla yakıt tüketmesini zorunlu hale getirmektedir. Dolayısıyla buhar kazanlarının kullanım maliyetleri de büyük ölçüde artmaktadır. Ayrıca kireçlenme ve korozyon bakım ya da tamir gibi gereksinimler doğuracağı için ekstra maliyetler de ortaya çıkmaktadır. 
  • Çevre Dostu: Kazan suyunun şartlandırılması yapılırken aynı zamanda doğanın da korunması gereklidir. Kazan kimyasalları bu işlemin tam da doğaya zarar vermeden yapılabilmesini sağlamaktadır. Her ne kadar kimyasal olarak anılsalar da bu kimyasalların çevreye herhangi bir zararı söz konusu değildir. 
  • Enerji Verimliliği Sağlar: Kazan kimyasallarını önemli kılan özelliklerinden biri de bu kimyasalların enerji verimliliği sağlamalarıdır. Özellikle enerji verimliliğinin giderek önemli bir hale geldiği günümüzde, kazanların zorlanmadan çalışabilmelerini ve enerjiyi verimli şekilde kullanabilmelerini sağlamaktadır. 

Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazanlar ve Kazan Çeşitleri Nelerdir?