Miura

Su Şartlandırma Kimyasalları

su-şartlandırma-kimyasalları

Su, insan yaşamı için vazgeçilmez formlar arasında yer alır. Tüm dünyanın ve insan vücudunun dörtte üçünü oluşturan su aynı zamanda endüstriyel alanlar da yaygın olarak kullanılır. Ancak her suyun her yerde kullanılabilmesi mümkün olmaz. Sular farklı özelliklere sahiptir ve bu özellikler onların kullanım alanlarının sınırlandırılmasına neden olur. Sert sular da bu doğrultuda ele alınabilir. İçerisinde kalsiyum ve magnezyum miktarı normalin üzerinde olan sular sert su olarak adlandırılır. Sert suların tüketilmesi hem insan sağlığına hem de endüstriyel cihazlara zarar verebilir. Ancak bu durum sert suların hiç kullanılmayacağı anlamına gelmez. Çeşitli işlemlerden geçirilen sert sular, normal sular gibi kolaylıkla tüketilebilir. Su şartlandırma kimyasalları bu doğrultuda en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Su kazanlarına eklenen bu kimyasallar, suyun sertleşmesine yol açan elementlerin nötr hale gelmesine ve suyun normal formuna geri dönmesine olanak tanır. Şartlandırma kimyasalları sayesinde kazanların içerisinde ayrıca degazör bulundurma zorunluluğu da ortadan kalkmış olur. 

İçme ve Kullanım Suyu Şartlandırma Kimyasalları

Magnezyum ve kalsiyum sağlıklı bir insan vücudu için büyük önem taşır. Ancak her şeyin olduğu gibi, bu elementlerin fazlalığı da çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Sert suların içerisinde yer alan fazladan magnezyum ve kalsiyum damarların sertleşmesine, dolaşım sistemi bozukluklarına, böbreklerde ve mesanede taş oluşumuna neden olur. Ayrıca sert sular ile banyo yapılması halinde cilt kuruluğu ve saçların zayıflaması gibi sorunlar da ortaya çıkar. Tüm bu risklerin ortadan kaldırılabilmesi adına içme ve kullanım su şartlandırma kimyasalları kullanılması gerekir. Günümüzde inşa edilen evlerin hemen hepsinde büyük su depoları mevcut. Bu depolara uygun miktarda atılacak şartlandırma kimyasalları sayesinde kullanım değerleri normal olan su elde edilebilir. 

Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazan Kimyasalları Kullanmak Neden Önemli

Kazan Suyu Şartlandırma Kimyasalları

Endüstriyel alanlarda kullanılan kazanlar ve özellikle de buhar kazanları çalışmak için suya gereksinim duyarlar. Isı ya da basınç üretmek için kullanılan bu kazanların işlevlerini kesintisiz olarak yerine getirebilmeleri için besleme suyu gerekir. Besleme suyunun sert olması, kazanların iç yapılarında kireç tabakası oluşmasına neden olur. Bu durum hem ısı kaybına hem de enerji kaybına yol açar. Ayrıca sert suların kullanıldığı kazanların kullanım ömrü kısalır ve verimlilik düzeylerinde gözle görülür bir düşüşe rastlanır. Tüm bu olumsuzluklar, kazanların yer aldığı işletmelerde işletme maliyetlerinin yükselmesi anlamına gelir. Kazan suyu şartlandırma kimyasalları ise bu sorunların ortadan kaldırılmasına olanak tanır. Besleme suyunun içerisine belirli miktarlarda eklenecek şartlandırma kimyasalları sayesinde kazanlar maksimum düzeyde korunabilir. Üstelik bu kimyasallar, daha önceden şartlandırma yapılmamış ve iç yüzeyi korozyona uğramış kazanlar için de kullanılabilir. Düzenli kullanım durumunda kazanın iç yüzeyinde bulunan korozyon ile kireç tabakasını sökerek zaman içerisinde kazanın normal haline dönmesine yardımcı olur.

su-şartlandırma-kimyasalları

Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazan Kimyasalları Ne İşe Yarar

Soğutma Suyu Şartlandırma Kimyasalları

Sert suların zarar oluşturduğu bir diğer alan olarak soğutma sistemlerinden bahsedilebilir. Endüstriyel tesislerde kullanılan büyük makinelerin ve motorların soğutulması için kullanılan suların sert olması, bu suların faydadan çok zarar oluşturmasına neden olur. Sert soğutma suları, zaman içerisinde bulunduğu sistemin kireçlenmesine ve çalışmasının zorlanmasına yol açar. Bu durum makinelerin ve motorların ömürlerini kısalttığı gibi, çalışmalarını da zorlaştırır. Su şartlandırma kimyasalları soğutma sularında kullanıldığı zaman bu problem de kolaylıkla ortadan kaldırılabilir. Su motora ya da makineye girmeden önce şartlandırma işleminin yapılması durumunda soğutma işlemi kolaylıkla yapılabilir. Üstelik kazanlarda olduğu gibi, önceden meydana gelen kireç ve korozyon tabakasının ortadan kaldırılmasına da yardımcı olur.