Buhar kazanları ısı ya da basınç elde etmek için insanlar tarafından yüzyıllardan beri kullanılan teknolojiler arasında yer almaktadır. Katı, sıvı ya da gaz haldeki yakıtların yakılması ile kazan içerisinde bulunan suyun ısıtılarak buhar üretilmesini sağlayan bu kazanlar, teknolojik alanda yaşanan gelişmelerle birlikte daha işlevsel bir hale gelmiştir. Kazanların gereksinim duyduğu suyu temin edebilmeleri için şebekelerden besleme suyu tesisatı çekilmektedir. Şebeke sularının içerisinde kalsiyum ve magnezyum miktarının fazla olması, suyun sert su olarak tanımlanmasına yol açmaktadır.
Sert sular, kazanların içerisinde zamanla korozyon oluşmasına yol açan bir durumdur. Korozyon ise hem kazan ömrünün kısalmasına hem de kazan verimliliğinin düşmesine ve buna bağlı olarak maliyetlerin artmasına neden olmaktadır. Bu sorunlarla karşılaşmamak için kazanlara aktarılan besleme sularının yumuşatılması gerekmektedir. Kazan kimyasalları bu amaçla kullanılan yöntemler arasında oldukça önemli bir yere sahiptir.
Kazan Kimyasalları Hangi Durumlarda Kullanılır?
Kazan kimyasalları ya da kazan suyu şartlandırma kimyasalları, kazan besleme sularında bulunan ve korozyona yol açan iyonların nötr hale getirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Kazanların iç yüzeylerinde ve tesisat hattında oluşabilecek korozyonun engellenmesine yarayan şartlandırma kimyasalları ile suların sertliği giderilmektedir. Ayrıca içerisinde korozyon birikimi olan kazanlar için de bu kimyasallardan yararlanılması mümkündür. Düzenli olarak kaza şartlandırma kimyasallarının kullanılması durumunda, önceden var olan korozyon da zaman içerisinde çözülmekte ve kazanın iç yüzeyi ile tesisat temizlenmektedir.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazan Kimyasalları Ne İşe Yarar
Kazan Kimyasalları Kullanmanın Faydaları
Kazan besleme sularının yumuşatılması için kullanılan yöntemler oldukça fazladır. Ancak kazan kimyasalları sağlamış oldukları faydalardan dolayı daha fazla tercih edilmektedir. Kazan şartlandırma kimyasallarının sağladığı faydalardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Enerji ve Su Tasarrufu: Kazanların içerisinde korozyon meydana gelmesi, kazanlarda verimliliğin azalmasına neden olmaktadır. Bu durumda kazanın ısınabilmesi için daha fazla yakıt harcanmasına gereksinim duyulmaktadır. Şartlandırma kimyasalları ise kazan sularının sürekli yumuşak olmasını sağlamakta ve bu sayede kazan içerisinde korozyonu engellemektedir.
- Kazan Ömrünü Uzatır: Her teknik alette olduğu gibi, buhar kazanlarında da belirli bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Kazanın doğru kullanılması durumunda, kazan ömrü uzamakta ve buna bağlı olarak daha karlı bir yatırım haline gelmektedir. Kazan kimyasalları kullanarak kazanın ömrü uzatılırken verimlilikten de ödün verilmemiş olur.
- Tamir Maliyetlerini Ortadan Kaldırır: Kazanlarda görülen korozyon, kısa vadede kazanın verimliliğinin düşmesine yol açmaktadır. Ancak bu durumun uzun vadeli etkileri daha fazladır. Özellikle boruların ve kazanın iç yüzeyinin büyük oranda korozyona maruz kalması, kazanın çalışmaz hale gelmesine ve buna bağlı olarak arızaların yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kazanın onarımı için yüksek maliyetlerin ortaya çıkabilmesi söz konusudur. Kazan kimyasalları sayesinde bu maliyetlerden kurtulmak ve sorunsuz bir kullanıma devam edebilmek mümkündür.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazan Temizleme Kimyasalları Neden Önemli