Miura

Kazan Temizleme Kimyasalları Neden Önemli

kimyasal-şartlandırma

İnsan yaşamı için en önemli maddelerden biri olan su, sahip olduğu özelliklerinden dolayı endüstriyel alanlarda da çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Özellikle kazan ve tesisat sistemlerinde yaygın olarak kullanılan su, bazı niteliklerinden dolayı sistemlerin zarar görmesine neden olabilmektedir. Özellikle suyun sert ya da kireçli olması gibi durumlarda, tesisatın iç yüzünde kireç tabakası oluşumu veya korozyon gibi olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Bu durum, uzun vadede enerji kayıplarının yaşanmasına ve tesisat sistemlerinin kullanılamaz hale gelmesine yol açmaktadır. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak adına kazan sularının şartlandırılması gereklidir. Suyun, kullanılacağı alana ve amaca en uygun hale getirilmesi şartlandırma olarak ifade edilmektedir. Diğer bir ifadeyle, suyun kullanıldığı sistemlere zarar vermemesi için içerisindeki bazı maddelerden arındırılmasına şartlandırma denilmektedir. Su şartlandırma işleminin yapılabilmesi için başvurulan çeşitli yöntemler mevcuttur. Kazan temizleme kimyasalları da bu yöntemlerden biridir. Her biri farklı işlevlerin yerine getiren kazan temizleme kimyasalları, sağladıkları avantajlardan dolayı her geçen gün daha fazla ilgi görmektedir. 

kazan-temizleme-kimyasalları

Paslanmayı Önler

Kazanlarda ve tesisat sistemlerinde görülmekten en çok korkulan durumlardan biri, korozyon oluşumudur. Besleme sularında pH değerinin düşük olması ya da suda çözünmüş oksijen ve karbondioksit miktarının fazla olması korozyonu tetiklemektedir. Korozyon kazan ve tesisat sistemlerindeki verimliliği her geçen gün azaltırken, enerji tüketiminin de artmasına neden olmaktadır. Ayrıca korozyon barındıran sistemlerdeki suyun dışarı atılması durumunda, çevre büyük zarar görmektedir. Kazan temizleme kimyasalları kazanlarda ve tesisat sistemlerinde sıkça görülebilen korozyonun engellenmesi bakımından önemli bir role sahiptir. Özellikle korozyon karşıtı olarak üretilen kimyasallar, kazan içerisindeki suyun korozyon yaratma riskini azaltmakta ve bununla birlikte kazan iç yüzeyinde bir tabaka oluşturarak korozyondan tam koruma sağlamaktadır. Kazan temizleme kimyasalları su içerisinde bulunan istenmeyen maddelerin çökertilerek ortadan kaldırımlarına ya da bunların makul düzeylere indirilmelerine neden olmaktadır. Bu sayede su şartlandırma işlemi gerçekleşmekte ve buhar kazanları ya da tesisat sistemleri güvence altına alınabilmektedir. 

Ayrıca ilginizi çekebilir: Buhar Kazanı Çalışma Prensibi

Çevre Dostudur

Kazanlarda su şartlandırma işlemi yapılırken, kullanılacak kimyasalların doğaya zarar vermemesi ve herhangi bir zararının olmaması önem arz etmektedir. Özellikle endüstriyel alanlarda yaygın olarak kullanılan bu kimyasalların, çevre dostu olmasına özen gösterilmelidir. Kimyasal denildiği zaman insanların aklına genellikle zararlı ya da öldürücü maddeler gelmektedir. Ancak bu toplumda var olan bilgi kirliliğinden kaynaklanan bir durumdur. Doğa üzerinde yararlı olan ve çevreye hiçbir zarar vermeyen pek çok kimyasal madde mevcuttur. Kazan temizleme kimyasalları da zararsız kimyasallardan oluşan bir bileşendir. Bu kimyasallar kazan içerisinde kullanıldıktan sonra doğaya bırakılmaları halinde canlı yaşamı hiçbir şekilde etkilememektedir. Üstelik korozyonu ve su sertliğini engelleyerek, bu suların doğaya atılmasıyla oluşabilecek olumsuzlukların da önüne geçmektedir. Kazan temizleme kimyasallarının kullanılmasının kazan için de herhangi bir zararı söz konusu değildir. 

Ayrıca ilginizi çekebilir: Suyun Sertlik Derecesi Nasıl Tespit Edilir?

Degazör İhtiyacını Ortadan Kaldırır

Endüstriyel buhar kazanı sistemleriyle sıcak su tesisatlarının başlıca iki düşmanı vardır. Bunlardan biri kireç gibi taş yapıcı maddeler, diğeri ise oksijen ve karbondioksit gibi gazlardır. Degazörler suyun bu gazlardan arındırılması ve kazanlar için en uygun hale getirilmesi için kullanılan cihazlardır. Ancak degazör kullanımı için kazan kurulumu esnasında ekstra maliyet bütçesine gereksinim vardır. Kazan temizleme kimyasalları ise degazör kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırmaktadır. Bu kimyasallar sayesinde kazanlar daha etkili ve daha düşük maliyetli bir şekilde temizlenebilmektedir. Kazan içerisindeki suyun şartlandırılmasını kolaylaştıran kazan temizleme kimyasalları degazörlerin getirmiş olduğu bakım masrafları ya da arıza durumunda tamir masrafları gibi harcama kalemlerini de ortadan kaldırmaktadır.