Endüstri Devrimi ile birlikte ortaya çıkan ve sağladığı yararlar nedeniyle günümüze kadar varlığını sürdüren buhar kazanları, genellikle ısı, basınç ve buhar elde etmek için kullanılır. Zaman içerisinde kazan teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler, buhar kazanlarını daha işlevsel hale getirdi. Premix kazan da bu doğrultuda geliştirilmiş, kazan çeşitlerinden. Doğalgaz ile çalışan bu kazanlar, tam modülasyon sağlar. Yani gelen gaz miktarıyla orantılı olarak oksijen akışı yaratır. Bu durum tam yanma denilen olayı gerçekleştirir ve buna bağlı olarak kazan en yüksek verim düzeyine ulaşır. En yeni kazan teknolojileri arasında yer alan premix kazan modelleri, endüstriyel alanlarda daha düşük yakıt miktarı ile daha yüksek performans elde edebilmeye olanak tanır.
Premix kazanlar, verimli olmalarının yanı sıra bir dizi ekstra avantajı da bünyelerinde barındırır. Bu kazanların emisyon salınımları, normal buhar kazanlarına kıyasla daha düşüktür. Yani premix kazanlar, daha çevreci bir prensiple çalışır. Alüminyum gibi hafif ama dayanıklı bir malzemeden imal edildikleri için, uzun yıllar kullanılabilirler. Üstelik korozyon dayanımları da oldukça yüksektir. Premix kazanları cazip kılan bir diğer avantaj olarak da tekerli yapılarından söz edilebilir. Altlarına yerleştirilmiş olan tekerler sayesinde, bu kazanlar oldukça kolay hareket eder ve istenilen alana rahatlıkla taşınır. Taşıma tamamlandıktan sonra da tekerler üzerinde kolayca monte edilebilir. Yani tekerlerin sökülmesine ve zemine ayrıca monte edilmesine gerek kalmaz. Sabitlenebilen güçlü tekerler sayesinde, montaj işlemi kolayca tamamlanır.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazanlar ve Kazan Çeşitleri Nelerdir?
En yeni kazan teknolojileri arasında anılan premix kazan modellerinin kullanım ve kontrolleri de son derece kolaydır. Dijital ekran ve göstergelere sahip olan bu kazanlar, basit arayüzleri ile zorluk yaşanmadan kullanılabilir. Soğuk iklimlerde ya da soğuk alanlarda donma karşıtı koruma sağlar. Ortam sıcaklığı düşük olsa bile kazan korunur. Güvenlik açısından da çok çeşitli donanımlara sahip olan premix kazanlar, klasik buhar kazanlarına göre çok daha güvenlidir. Meydana gelebilecek her olumsuz duruma karşın güvenlik önlemi bulunan premix kazanlar, gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
Premix Kazan Kullanım Alanları
Premix kazan sahip olduğu ayrıcalıklı özellikleri sayesinde, geleneksel buhar kazanlarından büyük ölçüde ayrılır. Avantajları nedeniyle premix kazanlar geniş bir kullanım alanına yayılır. Bu tip kazanlarda sıcaklık kontrolü 90 derece ile sınırlı olduğu için, yüksek sıcaklık gereken alanlarda premix kazanlar tercih edilmezler. 90 derecelik ısının yeterli olduğu tüm endüstriyel alanlarda ya da konutlarda premix kazanlar kullanılabilir. Bununla birlikte premix kazanlarda teker bulunduğu için, düz girişe ve zemine sahip alanlarda kullanımları daha rahattır. Düz girişli ve düz zeminli alanlarda zorlanmadan taşınabilir. Kurulumu kolayca yapılır ve daha sonra farklı bir alana taşınması gerektiğinde de bu işlem aynı kolaylıkla tamamlanır. Engebeli alanlarda premix kazanın taşınmasında çeşitli zorluklar bulunur.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Buhar Kazanı Kullanım Alanları