Sanayi Devrimi ile birlikte insanların hayatına giren buhar kazanları o günden itibaren endüstriyel alanda pek çok değişiklik yaşanmasına neden olmuştur. Zaman içerisinde sürekli gelişen ve daha modern özellikler kazanarak işlevsel hale gelen buhar kazanları, günümüzde geçmişe kıyasla oldukça verimli hale gelmiştir. 1927 yılında faaliyetlerine başlayan Miura, buhar kazanı konusunda küresel öncü markalar arasında yer almaktadır. Japonya başta olmak üzere Kanada, ABD, Meksika, Brezilya, Çin, Güney Kore, Endonezya, Singapur, Tayvan, Tayland, Hollanda ve Türkiye’de faaliyet gösteren marka, geliştirmiş olduğu modüler buhar kazanı sistemleri ile bu konuda önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Miura modüler buhar kazanlarını geleneksel kazan sistemlerinden ayıran bir dizi özellik bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Kısa Sürede Buhar Üretebilme: Geleneksel kazan sistemlerinde tek bir kazan olduğu için, buharın üretilebilmesi için tüm kazanın ısınmasına gereksinim duyulmaktaydı. Bu da ilk buhar elde etme süresinin uzamasına neden olan bir durumdu. Ayrıca ihtiyaç duyulandan daha fazla buhar üretimi gibi bir olumsuzluğa da kapı aralamaktaydı. Miura tarafından geliştirilen modüler buhar kazanı sistemlerinde ise birden fazla küçük kazan bulunduğu için tüm kazanlar ayrı ayrı ısıtılmaktadır. Bu da ihtiyaç duyulan buharın daha kısa sürede üretilebilmesine olanak tanımaktadır.
- Yakıt Verimliliği ve Düşük Maliyet: Geleneksel kazan sistemlerinde ilk buhar üretimi için gerekli olan sürenin yüksek olması, bu süreye ulaşıncaya kadar çok fazla yakıt tüketilmesine neden olmaktadır. Özellikle kazanın tam kapasite çalışmasına gerek olmayan zamanlarda, bu durum büyük bir yakıt israfına yol açmakta ve dolayısıyla maliyetlerin artmasına neden olmaktadır. Miura modüler buhar kazanı sistemlerinde buhar üretimi daha erken başladığı için, gereksiz yere yakıt tüketimi yapılmamaktadır. Ayrıca bu sistemler ile yalnızca ihtiyaç kadar buhar üretileceği için, buhar kaybı yaşanması da söz konusu değildir.
- Bakım ve Onarımı Kolay: Geleneksel buhar kazanlarında yaşanacak arızalanmalar, kazanın devre dışı kalmasına ve buhar üretiminin kesintiye uğramasına neden olmaktaydı. Aynı durum bakım yapılması gereken durumlarda da söz konusuydu. Modüler buhar kazanlarının parçalı yapısı hem bakımda hem de onarımda bu sorunu ortadan kaldırmaktadır. Tüm kazanların aynı anda arıza verme ihtimali düşük olduğu için, bir kazan arıza yaptığında bile diğerlerinin üretime devam edebilmesi mümkündür. Bakım zamanında da kazanlar tek tek bakıma alındıkları için buhar üretimi kesintisiz olarak devam edebilmektedir.
- Güvenlik Düzeyi Yüksek: Geleneksel kazan sistemlerinde arızaların fark edilmesi ya da güvenliği riske atan durumların anlaşılabilmesi için manuel kontrol gerekmektedir. Bu durum da kazan için her zaman bir görevlinin bulunmasını zorunlu kılmaktadır. Miura modüler buhar kazanı sistemleri ise sahip olduğu arıza sensörleri ve otomasyon teknolojileri sayesinde arızalar ile tehlike yaratan durumları önceden haber verebilmektedir. Bu da buhar üretimini daha güvenli hale getirmektedir.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Doğru Buhar Kazanı Seçimi için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tasarım Değişikliği
Miura modüler buhar kazanı modellerini ön plana çıkaran yönlerinden biri de yenilikçI tasarımlarıdır. Daha kompakt bir tasarıma sahip olan modüler buhar kazanı sistemleri, kullanım alanlarında fazla yer kaplamamaktadır. Bu yüzden de büyük kazan dairelerine gereksinim kalmamaktadır. Üstelik görünüm olarak da geleneksel kazan sistemlerinden daha modern bir çehreye sahiptir. Sahip olduğu üstün özellikler nedeniyle her geçen gün daha fazla alanda kullanılmaya başlayan ve geleneksel buhar kazanlarının yerini hızla alan modüler buhar kazanları, farklı tasarımı ve ince çizgileri ile oldukça dikkat çeken bir yapıya sahiptir.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Modüler Buhar Kazanı Sistemlerinde Otomasyon