Buhar kazanları, içerisinde bulunan yakıtı kullanarak haznesindeki suyu kaynatan ve bu sayede ısınma ya da basınç elde etmek amacıyla buhar üreten sistemlere verilen genel isimdir. Buhar kazanları ve buhar teknolojisi, insanlar tarafından Sanayi Devrimi’nden beri kesintisiz olarak kullanılmaktadır. Çevre dostu bir yöntem olması ve daha düşük maliyetler ile ısınma ya da güç sağlaması nedeniyle bu kazanlara duyulan ilgi giderek artmaktadır. Kazan teknolojileri alanında yaşanan gelişmeler, buhar kazanlarının daha işlevsel hale gelmesine neden olmuştur. Günümüzde buhar kazanı üreten çok sayıda firmanın var olduğundan söz etmek mümkündür. Ancak bu firmaların her birinin aynı düzeyde işlevsel ve kaliteli ürünler ortaya koyduklarını söylemek oldukça zordur. Miura buhar kazanları bu noktada ön plana çıkan markalardan biridir.
1927 yılından beri sektörün içerisinde yer alan ve 1959 yılından itibaren de buhar kazanı üretimi yapan Miura, imal ettiği kazanları kalitesi ve işlevselliği ile başta Japonya pazarının yüzde 60’ı olmak üzere, gelişmiş ülkelerin pek çoğunda pazarın önemli bir kısmını elinde bulundurmaktadır. Geleneksel yangın tüplü buhar kazanlarına kıyasla pek çok avantajlı özelliğe sahip olan Miura buhar kazanları Türkiye’de de 2015 yılından sonra yaygınlık kazanmaya başlamıştır.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Buhar Kazanı Seçiminde 5 Önemli Faktör
Buhar Kazanı Tasarımı
Miura buhar kazanları her şeyden önce tasarımları dolayısıyla geleneksel tüplü buhar kazanlarından ayrışmaktadır. Geleneksel buhar kazanları tek bir parça halinde imal edilmektedir. Bu da kullanım alanlarında gerekli olan buhar kapasitesinin çok üzerinde buhar üreten kazanları kullanmak zorunda kalmak anlamına gelmektedir. Bu yönüyle de geleneksel buhar kazanları hem daha fazla yakıt tüketilmesine hem de elde edilen buharın önemli bir kısmının ıskartaya çıkmasına neden olmaktadır. Miura buhar kazanları ise modüler bir yapıya sahiptir. Her biri küçük boyut ve kapasitelere sahip olan çok sayıda kazanın bir arada kurulmasından meydana gelmektedir. Bu sayede buhar kazanlarının kullanıldığı alanlarda istenilen miktarda buhar üretilebilmektedir.
Daha az yakıt ile tam gereksinim duyulan ölçüde buhar üretilmesini olanaklı kılan bu kazanlar, aynı zamanda ergonomik yapılarıyla da ön plana çıkmaktadır. Miura tarafından imal edilen buhar kazanları, küçük boyutlarından dolayı en dar alanlarda bile gönül rahatlığı ile buhar üretimi yapılabilmesine olanak tanımaktadır. Ayrıca Miura buhar kazanları daha sonra kapasite artırımına da olanak tanımaktadır. Yani buhar gereksiniminin sonradan artması durumunda, yeni kazanların sisteme eklenebilmesi mümkündür. Tek bir büyük kazan yerine birden fazla küçük kazanın olması, aynı zamanda ilk buhar üretim süresini de büyük ölçüde kısaltmaktadır. Küçük kazanlarda su daha hızlı kaynadığı için buhar üretimi de daha çabuk gerçekleşmektedir.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Miura Buhar Kazanları Neden Geleneksel Kazanlardan Daha Verimlidir
Buhar Kazanını Daha Verimli Hale Getiren Etkenler
Verimlilik, son yıllarda endüstriyel alanlarda üzerinde en sık durulan konulardan biridir. İşletme maliyetlerinin sürekli yükselmesi, endüstri kuruluşlarının maliyetlerini düşürerek kâra geçmelerini zorunlu hale getirmiştir. Bir buhar kazanının verimli olmasını sağlayan hususların başında ilk buhar üretim süresi yer almaktadır. Bu sürenin uzaması, daha uzun süre yakıt kullanılması anlamına geleceği için verimsizliğe neden olmaktadır. Ayrıca birim yakıt ile elde edilen buhar miktarı da önemlidir. Yani buhar üretimi başladıktan sonra da kazanın üretime devam edebilmesi için ne kadar yakıt tüketmesi gerektiğine de önem verilmelidir. Enerji verimliliği olarak da adlandırılan bu durum, işletme maliyetlerinin minimum düzeyde tutulabilmesi adına son derece önemlidir. Son olarak da ısı kaybına odaklanmak yerinde olacaktır. Her kazanda üretilen buharın bir kısmı kayıp olabilmektedir. Ancak bu oranın mümkün olabildiğinde düşük tutulması gerekmektedir.