Endüstri Devrimi ile birlikte ortaya çıkan ve kullanım alanlarına sağladığı yararlar nedeniyle günümüze kadar kullanılmaya devam edilen buhar kazanları, günümüzde gelişen kazan teknolojileri sayesinde daha üstün özelliklere sahip. Ancak bu kazanlardan beklenen performansın sağlanabilmesi ve kazan ömrünün uzatılabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Kazanı kireç ve korozyondan korumak, bu doğrultuda ilk akla gelen husus. CO2 ve O2 ile birlikte fazla kalsiyum ve magnezyum, buhar kazalarının en büyük düşmanları olarak görülür. Besleme suyundaki magnezyum ve kalsiyum fazlalığı, kazan iç yüzeyinde kireç tabakası oluşumuna neden olur. Buhar kazanlarının besleme sularında ve sıcak kazanlarının tamamlama sularında çözünmüş halde bulunan serbest oksijen (O2) ile kazanların içinde bulunan karbonatların parçalanmasıyla oluşan karbondioksit (CO2) gazları, buharlı cihazlarla tesisatta gözenekler oluşmasına yol açar ve beraberinde paslanma getirir. Besleme sularının karbondioksit ile oksijenden arındırılmaları için degazör cihazından geçirilmeleri gerekir.
Kazan besleme sularının ideal düzeye ulaşmasına yardımcı olan degazörler, sahip oldukları özellikler ve çalışma prensiplerine göre farklı sınıflandırmalara tabi tutulur.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Degazörsüz Çalışma ve Otomatik Su Sertlik Kontrolü
Sıcaklık ve Basınç Esasına Göre Degazörler
Sıcaklık ve basınç esasına göre çalışan degazörler, besleme suyu miktarı fazla olan kazanlarda tercih edilirler. Yüksek basınçlı kazan sistemleri için en iyi degazör türü olan bu cihazlar, kondens tankında parçalanan karbonatların kendi bünyelerinde bir kez daha parçalanmasını sağlar. Böylelikle parçalanan karbonatların içerisindeki gazlar tam olarak açığa çıkar. 102 ila 105 derece aralığında işletme sıcaklığına sahip olan sıcaklık ve basınç esaslı degazör modellerinin gaz alma verimleri ise yüzde 96-100 aralığındadır. Sıcaklık bu denli yüksek olduğu için, besleme pompasında kavitasyon meydana gelebilir. Bu sorunla karşılaşmamak için degazöglerin, kazan besleme pompasından en az 4 metre yüksekte olmasına dikkat edilmelidir.
Sıcaklık ve basınç esasına göre çalışan degazörler, ısıtıcı buharın bir kısmını, özel bir donanım yardımı ile doğrudan degazör kazanı içerisindeki suya verir. Burada suyun kaynayarak içerisindeki gazı bırakması sağlanır. Sonrasında da yeniden gaz alması engellenir.
Sıcaklık ve Pulverizasyon Esasına Göre Degazörler
Sıcaklık ve pulverizasyon esasına göre çalışan degazörler, düşük basınçlı kazan sistemleri için idealdir. Taze kazan besleme suyu miktarının düşük olduğu bu cihazlar, 90-95 derece sıcaklığa kadar ulaşabilir. Gaz alma verimleri de aynı doğrultuda yüzde 95 ile sınırlıdır. Sıcaklık ve pulverizasyon esasına göre çalışan degazör cihazlarında karbonatlar kendi bünyelerinde ya da kondens tankında parçalanır. Bu degazörlerde aşırı sıcaklık ve kavitasyon tehlikesi bulunmaz. Kazan dairesinin zeminine yerleştirilebilecekleri gibi, kondens tankının üzerinde de bulunabilirler. Her iki degazör türünde de besleme suları pulverize edilmek ve kazan tavalarından geçirilmek için ısıtılır. Bu ısıtma sayesinde CO2 ve O2 gazları besleme suyundan ayrışır. Böylelikle oksijenin ve karbondioksidin aşındırıcı etkilerinden korunulur.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Degazör Nedir ve Neden Kullanılır?