Basınçlı buhar ya da sıcak su elde etmek için kullanılan buhar kazanları, kazan teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte giderek daha modern hale gelmektedir. Buhar kazanlarından istenilen verimi sağlayabilmek adına doğru kazan sistemi seçmek büyük öneme sahiptir. Geleneksel tek bir büyük kazandan oluşan sistemlerin yeteri kadar verimli olmadığının tespit edilmesi, bu kazanların giderek daha az kullanılmasına neden olmaktadır. Zira daha az buhar elde edilmek istenilen durumlarda kazanın tamamen yakılması, daha az buhar için daha fazla maliyet ödenmesi anlamına gelmektedir. Çoklu kurulum kazan sistemleri, bu dezavantajı ortadan kaldırmak ve hem maliyet hem de işlevsellik bakımından daha iyi değerler sunmaktadır.
Normal tek parçalı buhar kazanlarına karşı sağlamış olduğu avantajların giderek daha belirgin hale gelmesi, çoklu kurulum kazan sistemlerindeki yaygınlaşmayı da beraberinde getirmektedir. Tek bir büyük kazan yerine, birden fazla küçük kazanın yan yana kurulmasından oluşan bu sistemler, gereksinimler doğrultusunda istenilen kazanların çalıştırılmasını ve bu sayede istenilen miktarda buhar elde edilebilmesini sağlamaktadır. Çoklu kurulum kazanlarda tüm kazanlar birbirleri ile bağlantı halindedir. Bu bağlantı, büyük kazanlarda olduğu gibi yüksek miktardaki buhar üretimini de kolayca yapabilmektedir. Kazanların birbirlerinden ayrı olması, sistemin parçalı olduğu anlamına gelmemektedir.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Buhar Kazanı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çoklu Kurulum Kazan Sistemi Avantajları Nelerdir?
Çoklu kurulum kazan sistemleri, kullanım alanlarına sağlamış olduğu avantajlar nedeniyle her geçen gün daha popüler hale gelmektedir. Özellikle endüstriyel alanlarda çoklu kurulum kazan sistemleri büyük talep görmektedir. Bu sistemlerin avantajlarından bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Düşük Maliyet: Çoklu kazan sistemlerinin bilinen en belirgin özellikleri, gözle görülür şekilde yakıt tasarrufu sağlamalarıdır. Tek büyük kazanlar ile buhar üretmek için daima kazanın tam kapasite çalışması gereklidir. Çoklu kurulum kazan sistemlerinde ise parçalı halde olan kazanlar arasından gereksinim duyulan miktarda üretimi karşılayacak olanlar çalıştırılmaktadır. Bu sayede ihtiyaca göre üretim yapılabilmekte ve yakıt için harcanması gereken maliyet minimum düzeye indirilmektedir. Üstelik küçük kazanların daha sürede ısınması ve buhar üretmeye başlaması da ilk ısınma esnasında yakıt tüketiminin azalmasına neden olmaktadır.
- Hızlı Buhar Üretimi: Tek parça büyük kazanlar, buhar üretimi konusunda son derece hantal bir yapıya sahiptir. Kapasitelerinin yüksek olması, bu kazanlarda ilk buhar üretimi için daha fazla yakıt harcanmasını zorunlu kılmaktadır. Çoklu kurulum buhar kazanlarında ise küçük kazanlar tek tek çalıştırıldığı için, daha kısa sürede buhar elde edilebilmektedir. Bu sistemlerde genellikle 2 ila 5 dakika arasında ilk buhar üretimi başlamaktadır. Bu durum hem buhar üretim maliyetlerinin düşmesine hem de zamandan tasarruf edilmesine olanak tanımaktadır.
- Çevre Dostu: Çoklu kurulum kazan sistemleri, bahsedilen özelliklerinin yanı sıra çevre dostu olmasıyla da ön plana çıkmaktadır. Esasında buhar kazanları, aynı işi gören diğer sistemler ile kıyaslandıkları zaman daha düşük karbon salınımına sahiptir. Ancak çoklu sistemler, buhar kazanı sistemleri arasında en az karbon salınımı yapan, buna bağlı olarak çevreyi en az kirleten sistemlerdir. İlk ısınma esnasında çok yakıta gereksinim duyulmaması, ihtiyaç kadar üretim yapmaya olanak tanıması ve genel olarak yakıt tüketimlerinin düşük olması, bu sistemleri çevre dostu kılmaktadır.
- Yer Tasarrufu: Çoklu kurulum kazanların kullanım alanlarına sağlamış olduğu en büyük avantajlardan biri de fazla yer kaplamamasıdır. Klasik tek parça kazanların aksine, çoklu kurulum kazanlar daha küçük alanlarda da kullanılabilmektedir. Üretim gereksinimlerine uygun güç kapasitesi ile kurulan çoklu kurulum sistemler, özellikle dar alanlarda mekânın daha tasarruflu kullanılmasını sağlamaktadır.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Kazanlarda Enerji Verimliliği