Miura

Buhar Kazanı Kimyasalları Türleri

kimyasal-şartlandırma

Buhar kazanı farklı yerlerde, farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Kullanım amaçları farklı olsa dahi buhar kazanlarının çalışma prensibi temel olarak aynıdır. Bu temel prensip, suyun ısıtılması ve ortaya buhar çıkartılmasıdır. Ortaya çıkan buhar ise bazı durumlarda ısınma için bazı durumlarda ise sistemi çalıştırmak için kullanılmaktadır.

Buhar kazanı her ne kadar farklı amaçlar kullanılsa da mutlaka bakımları yapılmalıdır. Yapılan bu bakımlar sayesinde kazanın verimliliği artar ve ömrü uzar. Bu noktada farklı bakım türleri olsa dahi kazan kimyasalları daha sık tercih edilmektedir. Kazan kimyasalları, sahip olduğu özellikler sayesinde kazan suyunu şartlandırır ve kazanı suyun zararlı etkenlerine karşı korur.

Kazanlarda farklı problemler yaşanabildiği için kazan şartlandırma kimyasalları da kullanım amacına göre farklı etken maddelere sahiptir. Yazımızın devamında kazan kimyasalları türlerini ele alacağız.

  • Kireç Çözücü Kimyasallar

Kazanlarda en sık yaşanan sorunlardan biri de kireçtir. Kireç, kazanın verimliliğini ciddi şekilde düşürmektedir. Kireç oluşumunun pek çok farklı sebebi olabilir. Ancak temel olarak, kazan suyundan kaynaklanmaktadır. Kazanda kireç oluşumuna müdahale edilmezse verim düşer ve ciddi masraf gerektirecek problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Buhar kazanının ömrünü uzatmak ve verimliliğini yüksek tutmak için kireç oluşumunun önlenmesi gerekmektedir.

Kazanda kireç oluşumunun önüne geçebilmek için yapılabilecek en basit işlem ise kireç çözücü kimyasallar kullanmaktır. Buhar Kazanı temizleme kimyasalları arasında kireç çözücü kimyasalları tercih etmeniz halinde kazanınızda mevcut kireçlerden kurtulabilir ve kireç oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

  • Korozyon Önleyici Kazan Kimyasalları

Korozyon, en basit tabirle bir metalin cevher formuna dönmesidir. Korozyon oluşum süreci ise bir elektrokimyasal reaksiyon olarak nitelendirilmektedir. Korozyon, metal bir yüzeye genel bir zarar verebilir ya da metalin iğne deliğine benzer şekilde yer yer oyulmasına veya delinmesine neden olabilir.

Buhar kazanlarında farklı korozyon çeşitleri gözlemlenebilir. Oksijen korozyonu, Karbondioksit korozyonu, Asit (Düşük pH) korozyonu ve Hidrojen kırılması bunlardan sadece bazılarıdır.

Korozyonun tanımından da anlaşabileceği üzere bir kazan için korozyon büyük bir tehlike oluşturur. Korozyon olayının başladığı bir kazanın verimliliği düşer, bakım gerektirir ya da tamir edilemez hasarlar oluşturabilir. Bu yüzden kazanlarda korozyonun mutlaka önlenmesi gerekir. Korozyonun önlenmesi için kullanılan korozyon önleyici kazan kimyasalları, kazanı korozyona karşı oldukça iyi bir şekilde korur.

  • Sıcaklık Stabilizasyonu Sağlayan Kazan Kimyasalları

Buhar kazanlarının verimli bir şekilde çalışabilmesi için dikkat edilmesi gereken pek çok farklı unsur vardır. Bu unsurların başında ise sıcaklık stabilizasyonu geliyor. Sıcak stabilizasyonu, sıcaklığın istikrarlı bir şekilde istenilen düzeyde olması anlamına gelmektedir. Buhar kazanları için sıcaklığın istenilen düzeyde ve istikrarlı bir şekilde kalması ise oldukça önemlidir. Çünkü sıcaklık stabilizasyonu olmayan bir buhar kazanı ekstra enerji harcar ve verimliliği ciddi şekilde düşürür. Böyle bir sorun yaşanmaması için sıcaklık stabilizasyonu sağlayan kazan kimyasalları kullanılmalıdır.

  • Bakteri Kontrol Edici Kazan Kimyasalları

Bakteriler farklı ortamlarda çoğalabilmektedir. Söz konusu ortam buharlıysa, çoğalmaları çok daha kolay olacaktır. Bu yüzden buhar kazanlarının içerisi bakterilerin çoğalması için oldukça uygun bir ortamdır. Buhar kazanı içerisinde çoğalan bakteriler, kazana ciddi zarar verebilir. Bunun yanında suyun kirlenmesine de sebep olabilir. Suyun kirlenmesiyle birlikte kazanın verimliliği düşer ve verimliliği düşen bir kazan, ekstra maliyetlere sebep olur.

Bakteriler için oldukça uygun olan kazanın içerisinde bakterileri kontrol edebilmek için özel bakteri kontrol edici buhar kazanı şartlandırma kimyasalları bulunmaktadır. Düzenli bir şekilde bakteri kontrol edici kazan kimyasalları kullanılmasıyla birlikte bakterilerin olumsuz etkilerinden uzak durulabilir.

  • Buhar Verimliliğini Arttıran Kimyasallar

Buhar kazanlarının en önemli parametrelerinden biri buhar verimliliğinin yüksek olmasıdır. Suyun ısınmasıyla buhar elde eden bir kazanın buhar verimliliği düşükse, işlevini tam olarak yerine getiremiyor demektir. Kazanın buhar verimliliğinin düşük olmasının pek çok farklı sebebi olabilir. Örneğin; kazandaki fiziksel bir hasar ya da kazan suyunun şartlanmamış olması gibi.

Buhar verimliliği düşük olan kazanların buhar verimliliğini artırmanın yollarından biri de buhar verimliliğimi artıran kimyasallar kullanmaktadır. Bu kimyasallar sayesinde buhar kazanları işlevlerini daha verimli bir şekilde yerine getirebilir.

Hangi Tür Kazan Kimyasallarını Seçmeliyim?

Kazan kimyasallarının seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunur. Bu unsurların başında kazanda meydana gelen problem olmalıdır. Şöyle ki; sıcaklık stabilizasyonu iyi olan bir kazan için sıcaklık stabilizasyonu sağlayan kazan kimyasalları kullanılmamalıdır. Mevcut problem neyse, onu düzeltecek olan kazan kimyasalı kullanılmalıdır. Örneğin; kazanda kireç problemi varsa kireç çözücü kimyasallar kullanılmalıdır. Buhar kazanı kimyasalı seçiminde kazanın kullanım amacı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Ancak kazanların verimli bir şekilde uzun yıllar kullanılabilmesi için herhangi bir problem yaşamadan önce gerekli bakımları periyodik olarak yapılmalıdır. Böylece buhar kazanını uzun yıllar boyunca ve yüksek verimlilikte kullanabilirsiniz.

Kazan kimyasalları dahil olmak üzere ürünlerimiz ve hizmetlerimiz ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilmek için web sitemizi inceleyebilir, blog yazılarımızı okuyabilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.